Blødning i den tidlige graviditet er meget skræmmende og giver naturligt nok anledning til bekymring. Blødning er dog ikke helt sjældent. Omkring hver femte kvinde oplever at bløde i første trimester, det vil sige i graviditetens første 12 uger.

Harmløse årsager

Det er ikke altid, at man finder årsagen til blødningen. Generelt kan man sige, at jo mindre man bløder, jo større er chancen for, at blødningen er harmløs.

Kommer der pletblødning, for eksempel efter du har haft samleje, er det formentlig det, der hedder kontaktblødning. Den kommer, fordi slimhinden på livmoderhalsen bliver sartere på grund af den hormonelle påvirkningKontaktblødning i den tidlige graviditet er som oftest ganske ufarlig. Blødningen kan også komme oppe fra selve livmoderslimhinden og skyldes et lille bristet kar. Hvis du er længere end otte-ni uger henne, og dit foster er levende, er der under 10 procent sandsynlighed for, at det ender med en abort, selv om du har blødt.

Når der er noget galt

Omkring 20 procent af alle graviditeter ender som en spontan abort inden for graviditetens første måneder. Risikoen stiger med morens alder. Nogle gange starter en abort med lidt brunligt udflåd, der efterhånden bliver til mere frisk og mørkerød blødning. Man kan også have murren eller smerter i maven. Hvis blødningen er tegn på en begyndende abort, er det som oftest fordi der er noget galt med fostret. Undersøgelser af spontane aborter viser hyppigt fejl i kromosombesætningen. En tidlig abort er således kroppens naturlige reaktion på, at noget ikke er, som det skal være. Der er ikke noget, du kan gøre for at stoppe det. Sengeleje eller roligt regime har ingen virkning.

Pletblødning kan også være tegn på, at graviditeten sidder i æggelederen. Der kan den ikke vokse normalt, fordi pladsforholdene er trange og det omgivende miljø er ugunstigt. Hvis graviditeten sidder i æggelederen, vil du ofte have periodevise smerter eller stikken i den ene side af underlivet

Undersøgelse hos gynækologen

Hos gynækologen vil du få lavet en gynækologisk undersøgelse, hvor man kigger op på din livmoderhals. Dernæst vil du få foretaget en ultralydsscanning, hvor det undersøges, om graviditeten sidder i livmoderen, om den er levende og om den vokser som forventet. I nogle tilfælde vil blive aftalt et yderligere kontrolbesøg.

Download som PDF