Beslutningen om abort kan være svær. Du skal vide, at der er mulighed for en støttesamtale enten hos din egen læge eller i foreningen Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik i København. Alternativt kan du hver aften ringe til Abortlinien på nummeret, der er angivet nedenfor. Selve indgrebet kan foretages medicinsk frem til 8 fulde uger. Medicinsk abort kræver som det eneste indgreb ikke en henvisning fra egen læge. Du kan blot ringe direkte og bestille en tid.

Hvad er en medicinsk abort?

En medicinsk abort er en abort, der fremprovokeres ved hjælp af piller. Det er nødvendigt at tage 2 slags piller med et døgns mellemrum. Aborten foregår derhjemme. For at kontrollere, at hele graviditeten er blødt ud, foretages en ultralydskontrol efter 14 dage.

Praktisk forløb

Dag 1

Der foretages gynækologisk undersøgelse og ultralydscanning for at vurdere, hvor langt du er i graviditeten. Desuden chlamydiapodning og udfyldning af anmodning om abort, hvis dette ikke allerede foreligger fra egen læge. Hvis graviditeten er under 8 uger, kan den medicinske abort påbegyndes. Du får 1 tablet ved navn Mifegyne, der er et antihormon, som stopper graviditetens udvikling. Når tabletten er taget, er aborten således i gang, selvom du sjældent begynder at bløde før dagen efter, hvor du lægger stikpillerne op. Som regel vil du ikke opleve ubehag af Mifegyne. Nogle får kvalme og lette smerter. Hvis du kaster op indenfor 1 time, skal du kontakte os. Du vil sædvanligvis kunne passe dine normale aktiviteter denne dag.

Dag 2

Dagen efter besøget på klinikken skal du anbringe 4 stikpiller ved navn Cytotec i skeden. Når stikpillerne er lagt op, skal du hvile dig i cirka en halv time. Stikpillerne blødgør livmoderhalsen og får livmoderen til at trække sig sammen, hvorfor der efter kort tid vil opstå blødning og menstruationssmerter. For at mindske smerterne anbefales, at du tager 2 x tablet Panodil 500 mg og 2-3 x tablet Ibuprofen 200 mg samtidig med, at stikpillerne lægges op. Cirka 80% aborterer indenfor 4-6 timer efter Cytotec, men der kan gå længere tid. Blødningen vil oftest være kraftigere end ved normal menstruation og kan være med klumper. Det er vigtigt, at du har en voksen hos dig det første døgn. Hvis du ikke er begyndt at bløde 2-3 døgn efter du har oplagt Cytotec, skal du kontakte os med henblik på en vurdering.

Dag 3-13

Du kan forvente at bløde i 2-3 uger med aftagende styrke, den første uge mere end normal menstruation. Du kan have menstruationssmerter de første dage efter aborten. Disse kan lindres med håndkøbsmedicin. På en af de første dage efter aborten vil vi ringe til dig og høre, hvordan du har det og afklare eventuelle spørgsmål. Det er vigtigt at forebygge underlivsbetændelse. Så længe du bløder, bør du undgå havbad, karbad og svømmehal samt undlade at bruge tamponer. Du bør også undgå samleje og ellers bruge kondom. Behovet for sygemelding er individuelt, men du skal regne med at tage det med ro i et par dage.

Dag 14

Møder du på klinikken til kontrol, hvor der foretages en ultralydsscanning for at sikre, at livmoderen har tømt sig og aborten er komplet. Det er vigtigt at møde op, da graviditeten i enkelte tilfælde (omkring 5%) fortsat er til stede. I disse tilfælde vil man i de fleste tilfælde forsøge med flere stikpiller. Hvis heller ikke dette har effekt, henvises til hospitalet med henblik på en udskrabning i en kortvarig fuldbedøvelse.

Komplikationer

De hyppigste komplikationer er kraftig blødning og feber. Såfremt du oplever dette, er du velkommen til at ringe direkte til klinikkens akutnummer på telefon 25145544. Er det udenfor klinikkens konsultationstid, vil vi hjælpe dig med at komme i kontakt med hospitalet.

Prævention

Din næste menstruation kan du forvente 3-6 uger efter aborten. Du kan blive gravid i dette tidsrum, så du skal beskytte dig. P-piller skal startes på abortdagen. En spiral kan opsættes i forbindelse med den næste menstruation.

Download som PDF