Celleprøve

I Danmark har vi et forebyggelsesprogram for celleforandringer og kræft i livmoderhalsen. Dels indkaldes kvinder i alderen 23-65 år med jævne mellemrum til en celleprøve fra livmoderhalsen, dels tilbydes alle unge piger (og drenge) vaccination mod HPV. HPV er en seksuelt overført virus, som disponerer for celleforandringer og livmoderhalskræft. Helt op til 80 procent af os er på et tidspunkt i livet smittet med HPV virus, men hos langt de fleste forsvinder virus af sig selv i løbet af 8-12 måneder. Nogle individer er imidlertid ikke i stand til at skille sig af med virus, og de bliver kroniske bærere. En kronisk bærertilstand er forbundet med en øget risiko for celleforandringer og livmoderhalskræft.

En almindelig celleprøve fra livmoderhalsen kaldes også en smear. Når prøven undersøges, kigges der i mikroskop på de løsrevne celler fra livmoderhalsen. Hvis disse celler ser anderledes ud, kan man få mistanke om celleforandringer. Man kan imidlertid sjældent vide noget med sikkerhed, fordi der kun er tale om løsrevne celler.

Udvidet livmoderhalsundersøgelse (KBC)

Du vil blive henvist til en udvidet livmoderhalsundersøgelse hos en gynækolog, hvis der i din celleprøve er mistanke om celleforandringer. De forskellige betegnelser (typisk ASCUS, LSIL, HSIL) angiver, hvordan cellerne ser ud i mikroskopet. Du vil også blive henvist til denne undersøgelse, hvis du har kontaktblødning, det vil sige blødning ved samleje. En sådan tilstand er i de fleste tilfælde harmløs, men kan dække over celleforandringer, hvorfor en almindelig celleprøve ikke er tilstrækkelig. Den videre undersøgelse hedder en KBC (K=kolposkopi, det vil sige kikkertundersøgelse af livmoderhalsen, B=biopsi, det vil sige vævsprøver fra livmoderhalsen, C=cervikalskrab, det vil sige udtagelse af celler fra indersiden af livmoderhalskanalen. Undersøgelsen foregår i gynækologisk leje. Ved undersøgelsen for celleforandringer anvendes et kolposkop (et mikroskop, som forstørrer billedet af livmoderhalsen), hvor gynækologen kan se efter forandringer i slimhinden. Gynækologen anlægger herefter lokalbedøvelse med en tynd nål. Selvom der ikke kan se forandringer med det blotte øje tages vævsprøverne alligevel, da forandringerne i nogle tilfælde kan gemme sig under slimhinden. Der vil blive taget 4-6 prøver og et skrab fra livmoderhalskanalen. Hvis du bløder efter prøvetagning, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at oplægge meche med gaze, som du selv kan fjerne efter cirka fire timer. Før du møder til undersøgelsen kan det være praktisk at se denne video, som er vi har lånt fra gynækolog Charlotte Floridon:

Efter prøvetagning

Efter prøvetagning kan du bløde i op til en uge, men det skal aftage gradvist. Undgå i den periode karbad eller svømmehal samt samleje. Du bør kontakte klinikken, hvis du efter undersøgelsen oplever kraftig blødning, ildelugtende udflåd eller feber.

Svar

Du vil modtage svar på prøver via Lægevejen i løbet af cirka 14 dage. Ved fund af normale celler i prøverne vil vi blot anbefale en fornyet celleprøve efter 6 eller 12 måneder. Ved fund af moderate celleforandringer vil vi anbefale fornyet KBC efter 6 måneder eller keglesnit, afhængig af din alder. Ved svære celleforandringer vil vi altid anbefale keglesnit.

Keglesnit (CONUS)

Et keglesnit er indgreb, hvor man udskærer et trekantet vævsstykke fra livmoderhalsen (deraf navnet kegle). Indgrebet foregår ligesom KBC i lokalbedøvelse, og keglen udskæres med en lille elslynge. Formålet er at fjerne alle celleforandringer fra livmoderhalsen og samtidig at fjerne dine virusforandringer. Du vil få svar på undersøgelsen efter cirka 14 dage, og normalt planlægges en almindelig celleprøve 6 måneder efter indgrebet. Du kan se en særskilt vejledning om indgrebet under fanen ”Operationer”.

Download som PDF